Skateboard barn

Illustration för Skatespot.se av Annika Sundin.

Att åka skateboard som barn är både roligt och utmanande men också väldigt bra trädning där man får öva balans och koordination. Det går fint att börja åka som mycket liten, till en början kan det vara bra om en förälder eller ett syskon går bredvid och håller en i händerna så att man inte far i backen och skejten flyger iväg. Men ganska snabbt lär man sig att hålla balansen själv och att kicka/sparka fart med ena foten.


Ska du köpa en skateboard till ditt barn?
När du ska köpa en skateboard till ditt barn kan du med fördel göra det i en riktig skatebutik och inte i en leksaksaffär. Läs mer om varför


Skateboard barn
Barn som lär sig åka skateboard. Originalfoto: Seatle Parks

Skateboard – en förhållandevis billig sport

En fördel med skateboard som sport är att den inte kräver så mycket utrustning. En skateboard kostar kring tusen kronor och sedan är det bara hjälm och skor som behövs. Visst skorna slits mer än normalt om man åker mycket, men jämför man med sporter som Ridning, Hockey eller Fotboll så är kostnaderna för att hålla på med skateboard mycket låga.

Du kan träna när du vill, så mycket du vill, utan terminsavgifter, stora delar av året. Det är bara på vintern som du får välja mellan att ha uppehåll eller att betala avgifter för att åka i en skatehall. Under sommaren har de flesta kommuner numera en skatepark där det är gratis att åka.

Barn skate skateboard
En frihetskänsla att åka skateboard som barn. Originalfoto: Björn Söderqvist

Förebilder inom skateboard för barn?

När man är ung och vill börja åka så kan det vara motiverande och även lärorikt att se hur andra gör. Jag tittade på mycket skate- och snowboardfilmer som ung och det skapade starka drömmar om framtiden, som höll mig motiverad genom långa träningspass. Att ha en förebild kan också betyda att man höjer ribban för vad man tror är möjligt.

Inom skate finns inte bara vuxna åkare som man kan ha som förebilder, utan även riktigt unga talanger som kan visa hur bra man kan bli. Ett sådant exempel är Sky Brown (född 2008) från Storbritannien som fick bronsmedalj i Women’s Park Final i OS 2021 i Tokyo.

Film med Sky från 2018.

Andra unga skateboard-talanger:

  • Momiji Nishiya (född 2007) från Japan, guldmedaljör i Women’s street, OS 2021 i Tokyo, Japan.
  • Rayssa Leal (född 2008) från Brasilien, silvermedaljör i Women’s Street, OS 2021 i Tokyo, Japan.

Sveriges OS-trupp i skateboard

Under de Olympiska spelen 2021 i Tokyo, när skateboard gjorde OS-debut, tävlade Oskar Rozenberg Hallberg (även kallad ”Oski”) för Sverige i park. Nästa gång skateboard är med i OS: Olympiska spelen 2024


Vart kan man köpa en bra skate till sitt barn?
Det finns många bra skatebutiker i Sverige där du hittar skateboards för barn, ungdomar och vuxna. Enklast är att köpa en komplett skate med alla delar färdigmonterade, en sådan kostar kring tusen kronor. Vill man går det även bra att bygga sin egen skateboard med de delar man vill, då kan våran köpguide för skateboard vara till hjälp.


Du kanske också är intresserad av: