Köpguide för skateboard

Köpguide för skateboard

Guide – Vad är är de bästa delarna för skateboard

Denna guide är tänkt att hjälpa dig förstå vilka delar det finns att välja bland när du ska köpa en skateboard.

OBS: Guiden är påbörjad men inte helt klar. Så ha överseende om den inte är heltäckande eller innehåller ofärdigt material.

Den här köpguiden kommer besvara frågor som:

Vilken storkel på skateboard är rätt för mig?

Nedan finns beskrivningar av de olika delarna och hur du ska tänka när du väljer dem.

Vilka hjul ska jag välja till min skateboard?

Du kan läsa mer om hjul och de olika valen nedan.


Bredden på skateboard

Det första du kommer se är att bredden är ett av de första valen, här är variationen mellan 7.25 till 8.5. Valet av bredd har både med skostorlek att göra men även med vilka åkegenskaper man vill ha. En smalare bräda kan vara lättare att flippa, medans en bredare bräda kan vara stabilare vid högre farter och är därför ett vanligt val för åkare i stora ramper/bowls.

Skateboardmärken

Det finns otaliga skateboardmärken, från de stora klassikerna till små temporära nich märken skapade av någon lokal skateboardprofil.

Exempel på skateboard märken: Alien Workshop, Almost, Aloiki, Antihero, Birdhouse, Blind, Blueprint, Chocolate, Creature, Darkstar, Element, Enjoi, Enuff, Flip, Foundation, Girl, Heart Supply, Jart Skateboards, KFD, Krooked, Madrid, Ocean Pacific, Plan B, Powell Peralta, Primitive, Prism, Real, Sk8mafia, Speed Demons, Tony Hawk, Toy Machine, Tricks, Verb, Zero, Zoo York.

Truckar

Axelbredd mellan 7.6″ till 10″. Man brukar säga att tryckarna ska väljas så de är lika breda som brädan. Detta för att hjulen inte ska sticka ut på sidorna eller sitta för långt in, och göra brädan ostabil.

Till truckarna finns Bushings (gummibustningar) som finns i olika hårdheter (soft, medium och hård), här är det kroppsvikt och åkstil som kan påverka valet.

Kullager

Storleken är alltid den samma. Här är det mer kvaliteten och precision som kan skilja, samt färg såklart. Bra kullager är väl förseglade, så att inte smuts kan ta sig in, de är även gjorda av kvalitets-material så att de klarar hög belastning.

ABEC (Annular Bearing Engineering Council) är en standard för att definiera toleransen och precisionen hos kullager. Skalan är ABEC 1 till ABEC 9, högre tal står för högre standardprecision. Men man ska inte stirra sig blind på detta nummer. Dyrare lager är oftast bättre än billiga kan man kanske förenkla det hela.

Exempel på märken: Bones Bearings, Bronson Speed Co, Diamond, Film Trucks, Independent, Junkyard Skateboarding, Shake Junt, Spitfire och Streetstyle.

Griptape

Här kan du välja mellan klassisk svart griptape eller någon färgglad alternativt genomskinlig.

Hjul till skateboard

Hjulens storlek anges i millimeter och de finns ofta i storlekar från 48mm upp till 60mm, de vanligaste och mest populära storlekarna på hjul till skateboard är 52mm-55mm. Större hjul rullar mjukare på ojämn yta och behåller farten bättre. Små hjul gör att du enklare kan accelerera. Stora hjul passar bra i bowl medans lite mindre hjul ofta väljs för street och kan göra det enklare att göra trick som till exempel kickflip.

Mjukhet är något som också kan skilja. Hårda hjul rullar fortare och håller bättre, särskilt på hårda underlag som betong. Mjukare hjul kan i stället ge mer grepp och göra att du har mer kontroll när du kör cruising i till exempel en backe.

Rak eller rund kant? Rak kant på hjulen håller fast dig mer på copingen (kanten av en ramp/pool/bowl) och gör det enklare att grinda långt medan en mer rundad kant gör att du lossnar enklare från copingen.


Du kanske också är intresserad av:

Sidan uppdaterad i september 2022.