Surfskate

En djupdykning i skärningspunkten mellan surfing och skateboarding.

Surfskate är en spännande skateboarddisciplin som tar sin inspiration från vågsurfning och ger en autentisk känsla av att surfa på land. I denna artikel kommer vi att utforska vad surfskate är, vilka typer av skateboardbrädor som används inom denna sport, hur åkningen går till, samt en kort historisk överblick över dess ursprung.

Surfskate av märket "Your own wave".
En Surfskate-bräda av märket ”Your own wave”.

Vad är Surfskate?

Surfskate är en skateboarddisciplin som strävar efter att återskapa känslan av att surfa på en våg med hjälp av en skateboard. Det handlar om att efterlikna surfarens rörelser och balans, och det är en sport som kräver precision och smidighet. Surfskate-brädor är särskilt utformade för att möjliggöra skärningsrörelser och svarar på varje viktförskjutning, vilket ger åkaren en känsla av att surfa på land.

Meraki trycks skapade för Surfskate
Meraki trycks skapade för Surfskate. Den unika framtrucken till vänster, som gör att brädan svänger på ett annat sätt en en traditionell skateboard.

Typer av Surfskate-brädor

Det finns olika typer av surfskate-brädor som passar olika åkstilar:

  1. Carver brädor: Dessa brädor är kända för sin förmåga att efterlikna surfningens skärningar. De har en speciell framtruck som låter åkaren snäva skärningar och simulera surfingrörelser.
  2. Kompletta Surfskates: Dessa brädor är färdiga att åka direkt ur lådan. De är ett bra alternativ för nybörjare som vill utforska surfskate-världen utan att behöva anpassa sin bräda.

Hur fungerar Surfskate-Åkning?

Surfskate-åkning innebär att man använder kroppsvikten och balansen för att snäva skärningar och efterlikna surfåkning. Åkaren flyttar sin vikt från kant till kant på brädan och utför snäva svingar. Den främre trucken är vanligtvis lösare än den bakre, vilket möjliggör dessa skärningar och ger brädan en känsla av att svänga som en surfbräda.

Historien bakom Surfskate

Surfskate har sina rötter i Kalifornien under 1970-talet, när surfare började experimentera med skateboardbrädor för att öva och förbättra sina surfingfärdigheter på land. Det var en naturlig progression från vågsurfning till landbaserad surfträning, och sedan dess har surfskate blivit en blomstrande subkultur inom skateboardvärlden.

I dagens värld är surfskate en populär sport som inte bara är en utmärkt träningsmetod för surfare utan också en spännande disciplin för skateboardåkare som vill utforska en unik och autentisk känsla av vågsurfning på land.

Summering

Surf skate är en skateboard med speciella åkegenskaper som är tänkta att efterlikna känslan i att surfa på en våg. Brädans form liknar en surfbräda i miniatyr och tryckarna beter sig lite annorlunda jämfört med en vanlig skateboard eller en longboard. Främre trycken är ofta lite lösare och ibland även högre, vilket gör att brädan blir snabb och följsam i svängarna. Hjulen är oftast större än på en vanlig skateboard, mer lika hjulen på en longboard, vilket ger en mjukare kontakt med underlaget och mindre känslighet för ojämnheter. Med dessa unika egenskaper, får du därför känslan av surfing, men inte på vattnet, utan i stadsmiljö.

Surfskate utförs båda i stadsmiljön på gator, trottoarer och öppna ytor som torg, men ofta även i skateparker med banks och quarterpipes eller annat som ger en skön, varierad och rolig åkupplevelse.

Välj rätt surf skateboard

En längre bräda kan vara enklare att åka på medans en kortare kan vara en bra träning för någon som vill bli mer avancerad och kanske tränar inför vågsurfing. Om du som åkare är lite längre och tyngre kan även det vara en anledning att välja någon av de lite längre modellerna.

Mjukare framtruck kan ge snabbare svängar men samtidigt vara mer krävande och svårare för åkaren. Så här handlar det om att prova sig fram och hitta sin bräda och åkstil, anpassad efter både din kroppstyp och skicklighets nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.